İlim, Amel ve İhlas üçgeni

İlim Amel ve İhlas olayı, bir çok kişilik analiz sisteminin alt yapısını kullandığı çekirdek bir yapıdır.

Enneagram ve belbin kişilik envanteri bunlara birer örnektir.

Meşhur arabi eserlerden olan avamil kitabında misal olarak verilen bir kavramdır. Ve tasavvufi bir çok düşünce yapı içersinde yer almaktadır.

Bilgisayar biliminde ise RGB mantıgında düşünebilirsiniz. Düşünün şu an ekranınızda yer alan tüm renkler RGB diye tabir edilen 3 ana renkten oluşmakta. Kırmızı-Yeşil ve Mavi renkleri. Her renk 0-255 arası kod değeri ile beyazdan siyaha bir renk sıkalası inşa etmekte.

İşte ilim amel ve ihlas kavramları da tıpkı RGB gibi.. insan doğasının tüm renklerini ortaya koymakta.

CMYK var mesela.. Bu da 4 renk ile oluşturulan renk sıkalasıdır. Burada bizim dördünce faktörümüz ise İRADE dir.. Tasavvuf terimi ile RABITA.

Bu üçlüyü sırayla anlatacak olursak;

İlim, Beyinde olan, akıl, bilgi, düşünce, teori, zihin, mantık gibi farklı kelimelerle anlatılmaya çalışan yapıyı anlatmaktadır.

Zihin ve akıl ile ilgili olan kısım.

Amel, beden, uygulama, pratik, vucüt, Nefis, eylem, fiil gibi kelime ve kavramların anlatmak istediği merkezi ifade etmektedir. Amel zaten uygulama yapmak, harekete geçmek gibi anlamlarda kullanılmaktadır.

İhlas ise kalp, duygu, his kelime ve kavramlarla ifade edilmekte.

Tasavvufi çerçevede bakarsak Akıl - Nefis ve Kalp üçgeni olarak değerlendirebiliriz.

Enneagram kişilik tipleri de işte bu 3 ana tasavvuf unsurunu bir araya getirelerek buradan üretilmiştir. 1877-1949 yılları arasında yaşamış Gurdjieff isimli karslı osmanlı vatandaşı kişi ortaasya Semerkend buhara da kaldığı dönemlerde bu tasavvufi kavramları öğrenmiş. Daha sonra fransa pariste kaldığı dönemlerde avrupaya yaymıştır.

Batının anlayabileceği bir şekilde kendi anladığı kadarı ile aktarmıştır.

Burada size ennegramın özünde ve perde arkasında yer alan bir bilgi hazinesinden bahsetmiş bulunduk.

Enneagram bu 3 ana unsuru alarak, bir kişi de bu üçten birisi baskın, ikincisi destekci felsefesinde bakmış ve son olarak ta üçüncüyü koymuştur. Bunu yaparken de bazı formüllerle kanatlar vs adı altında eşleştirme yolu ile daha anlaşılır hale getirmiştir. Ve bir formül oluşturmuştur. Ve bu formüle dayalı 9 temel kişilik tipi inşa etmiştir.

Belbin kişilik envanteri de benzer bir yapı üzerine inşa edilmiştir.

Kişileri anlamak ve haklarında daha iyi bir yargı sahibi olabilmek için bu bilgiler önemlidir. Aciz.net adresimizde konuyla ilgili bilgilendirmeler devam edecektir.